14 września 2025 roku w Starym Sączu odbył się regionalny finał konkursu
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Wydarzenie miało miejsce na terenie Diecezjalnego Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II podczas XXXIII Wystawy Rolniczej – Agropromocja 2025.
Finał wyłonił najlepsze regionalne produkty żywnościowe z Małopolski.
W kategorii produktów zbożowych I nagrodę otrzymali Halina i Marek Piwowar za Chleb orkiszowy wypiekany jako „Chleb Męciński”.
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała Chleb męciński do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2025”.
„Perły” przyznawane są co roku przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych. W tym roku wręczenie ich odbyło się w sobotę 27.09.2025 r. podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów”.
Właśnie te nagrodę Perłę 2025 otrzymali Państwo Halina i Marek Piwowar z Męciny.
Państwo Piwowar odebrali osobiście nagrodę reprezentując gminę Limanowa w Poznaniu. Serdecznie gratulujemy i życzy samych sukcesów oraz niesłabnącej liczby klientów.
Liczba wyświetleń: 690