Herb Gminy Limanowa Oficjalny serwis
Gminy Limanowa

Marek Dudek o odporności organizmu

12.10.2021
Jak nie dać się przeziębieniu? Jak wzmocnić odporność? Co jest największym wrogiem naszego organizmu? – Na te i inne pytanie, odpowiadał Marek Dudek podczas czwartkowego spotkania z seniorami pt.: ,,Odporność organizmu – Jak ją pozyskać?”. Spotkanie odbyło się w bibliotece w Pisarzowej i zostało zorganizowane przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Limanowej, wspólnie z Biblioteką w Starej Wsi – Filią w Pisarzowej.
 
Na wykład przybył Wójt Gminy Limanowa Jan Skrzekut, Dorota Musiał Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, Ewa Bulanda Zastępca Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej wraz z pracownikami, bibliotekarki gminnych bibliotek oraz liczni mieszkańcy.
 
Oficjalnego otwarcia dokonał wójt Gminy Limanowa Jan Skrzekut, który podkreślił negatywny wpływ stresu na nasze życie oraz to że udało się zorganizować wykład, który swoja tematyką wpisuje się w obecne czasy pandemii.  Następnie dyrektor Jacenty Musiał i zaakcentował, jak ważną rolą, zwłaszcza w dzisiejszym czasie, jest dbałość o odporność zarówno fizyczną, jak i psychiczną organizmu.
 
Następnie głos zabrał prelegent:  ,,W budowaniu systemu odpornościowego człowieka dużą rolę odgrywa jakość pożywienia, które konsumujemy. Obecnie w większości jesteśmy skazani na żywność  przemysłową.  Jej jakość pozostawia wiele do życzenia, ponieważ pod względem  zawartości np. mikroelementów jest ona albo uboga albo zupełnie pozbawiona tych elementów. Innym poważnym problemem wynikającym z tejże żywności jest kwestia konserwantów i innych substancji użytych do produkcji oraz zabezpieczenia przed zepsuciem. To właśnie ta chemia w dużej mierze wpływa na osłabienie flory bakteryjnej człowieka. Mówi się że to ta flora odpowiada za około 70% naszej odporności a często niszczymy ją w sposób nieświadomy”.
 
Jak zaznaczał Marek Dudek: ,,Coraz częściej żywność pakowana jest w materiały, które wnoszą do naszego organizmu niekorzystne substancje. Tak jest np. z bisfenolami, substancjami zawartymi w opakowaniach plastikowych. To one po wejściu do naszego organizmu, przechodzą w ksenoestrogeny a te potrafią zaburzyć  nasz system odporności. Warto zwrócić uwagę na to, co kupujemy i w co jest żywność zapakowana”.
 
Kolejnym  opakowaniem na które Autor spotkania zwrócił uwagę jest wszechobecne  aluminium. Znajdziemy ja w opakowaniach słodyczy, kefirów i jogurtów, ale też suplementów diety i lekarstw. Aluminium trudno usuwa się z organizmu, jest wyjątkowo niekorzystne dla naszego ciała.
 
Dla równowagi pan Marek przedstawił całą grupę roślin, które bogate w cynk wspierają naszą odporność. Należą do nich, otręby pszenne, świeże pestki dyni., nasiona słonecznika. Wskazał również grupy roślin zawierające krzem, kobalt i inne mikroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. A florę bakteryjną możemy wspomagać naturalnymi kiszonkami a więc kwaśnymi ogórkami, kwaśnicą z kapusty oraz bakteriami z grupy Lactobacillus i Bifidum a te znajdziemy chociażby w kwaśnym mleku od prawdziwej krowy /czyli takiej co pasie się na łące/.
 
,,Warto mieć w swoim ogrodzie rośliny, które nas wspierają warto mieć dookoła siebie ludzi, z którymi czujemy się dobrze i wspólnie dyskutujemy, rozwiązujemy problemy. Więzi  rodzinne i przyjacielskie, które coraz częściej tracimy poprzez przeniesienie kontaktów do sieci  są niezmiernie ważne dla naszego systemu odpornościowego. Poczucie  pominięcia, odtrącenia, wykluczenia,  są wstępem do pogorszenia samopoczucia a w czasie jesiennych krótkich dni … ma to czasem kolosalne znaczenia. Zwróćmy uwagę na ludzi osamotnionych na tych którzy wołają o chwilę rozmowy a czasem i wsparcia!” – akcentował prelegent.
 
Autor zwrócił również uwagę na znaczenie  poziomu witaminy D. Jakość tłuszczów,  które przyjmujemy ma również na to wpływ. ,,Zamieniamy  smaczne i wartościowe masło od  „prawdziwych” krów na hybrydy olejów roślinnych /np. palmowego/  i nie pomaga nam ta zamiana ani w portfelu ani też w naszym organizmie.  Ogólnie starajmy się czytać  skład kupowanej żywności, taka wiedza jest pomocna i  utwierdzi nas to w przekonaniu  ile jest  chemii  w pożywieniu. Naukowcy mówią  że dorosły człowiek może jej spożywać  8- 10 kilogramów ciągu roku!!!”.
 
Na koniec Marek Dudek zachęcał wszystkich do aktywności na świeżym powietrzu. ,,Stan  naszego systemu odpornościowego poprawimy korzystając z długich spacerów w dobrym towarzystwie oraz w tempie, które jest właściwe dla naszego wieku. Po takim spacerze zaśniemy łatwiej a sen jest kolejnym elementem który zregeneruje nasz system nerwowy i ciało”.
 
Czy warto było przyjść i posłuchać – pewnie tak, bo zarówno frekwencja na spotkaniu, jak również  atmosfera  sprawiły, że był to wieczór wartościowy i  podnoszący wiedzę i dający nadzieję na przyszłe tygodnie.
 
Wykład odbył się w ramach projektu „Rozwój pomocy społecznej”, współfinansowanego ze środków przekazanych przez Małopolski Urząd Wojewódzki w Krakowie.
 
Uczestnicy spotkania mogli także obejrzeć zaprezentowaną w bibliotece wystawę „Bezczelna łatwość pięknych wierszy” – krakowskie inscenizacje teatralne Balladyny Juliusza Słowackiego.
 
Wystawa powstała dzięki współpracy Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie z teatrami krakowskimi. Zdjęcia i szkice można oglądać dzięki uprzejmości: Teatru Bagatela, Teatru Cracovia, Teatru Graciarnia, Teatru Groteska, Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie, Teatru Stu, Marty Mazurkiewicz. Na wystawie wykorzystano także materiały ze zbiorów WBP w Krakowie.
 
 źr. Gminna Biblioteka Publiczna w Starej Wsi


Liczba wyświetleń: 906
3

Galeria

Aktualności
Inne
Kultura
Oświata
Sport i turystyka
Biznes
Widżet Dostępności
Rozmiar Tekstu
1 Rozmiar Tekstu
Ustawienia tekstu
1 Odstęp między wierszami
1 Odstęp między paragrafami
1 Odstęp między literami
1 Odstęp między słowami
Czytelność tekstu
Wyrównanie tekstu
Filtry
Pomocne