Herb Gminy Limanowa Oficjalny serwis
Gminy Limanowa

„Wpływ żywienia na pracę układu odpornościowego”

01.03.2021
Od marca 2020 roku, gdy wybuchła pandemia koronawirusa SARS-CoV-2 jak nigdy wcześniej uświadomiliśmy sobie, jak kruche jest nasze życie i zdrowie. To nie jest prawda, że człowiek panuje nad wszystkim. Okazało się, że działanie całej ludzkości zatrzymał i sparaliżował mały patogen, niewidzialny gołym okiem. Tysiące osób, które umierają codziennie na świecie, uciążliwe reżimy sanitarne, zamknięte szkoły, uczelnie, obiekty sportowe, kulturalne, hotelarskie, turystyczne, plajtujące zakłady pracy, ciągle podawane statystyki uświadamiają nam jak kruche jest nasze życie i niepewność jutra. Media na okrągło mówią o ogromnym zagrożeniu, dochodzi do psychozy, lęku i strachu. Zatracane są więzi rodzinne i międzyludzkie. Zdecydowanie za dużo jest tych negatywnych informacji, a za mało pokazywanej jest troski o to co zrobić, aby budować swój mocny organizm immunologiczny. Przed wirusami i bakteriami szczególnie w okresie wzmożonej aktywności nasz mocny organizm immunologiczny może nam pomóc. Dlatego zaprosiliśmy do Gminnej Biblioteki Publicznej w Starej Wsi znaną dietetyczkę, kierownika Sekcji Żywienia Szpitala Powiatowego  w Limanowej Wiesławę Bubulę, która nie pobierając honorarium podzieliła się z nami wiedzą na temat wpływu żywienia na pracę układu odpornościowego.
Nie jest tajemnicą, że układ odpornościowy chroni nas przed wirusami, bakteriami i innymi drobnoustrojami chorobotwórczymi. Szczególnie w dobie pandemii zadajemy sobie pytanie, czy nasz sposób żywienia może wpływać na jego pracę? Na pewno tak.
Na odporność organizmu wpływają różne czynniki, m.in. uwarunkowania genetyczne wiek, ogólna kondycja organizmu, stres, sprawność fizyczna. Układem najbardziej narażonym na wnikanie drobnoustrojów do wnętrza organizmu jest układ pokarmowy. Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa na pracę układu odpornościowego. Istotny jest sposób żywienia i obecność w diecie następujących elementów: odpowiednich kwasów tłuszczowych, probiotyków, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Składniki odżywcze wpływają na funkcjonowanie błony śluzowej jelit, na odpowiedź przeciwzapalną oraz aktywność komórek obronnych organizmu.
Ważną zasadą, która powinna być stosowana od najmłodszych lat w celu podniesienia naturalnej odporności, są regularne posiłki. Optymalnym postępowaniem jest spożywanie w ciągu dnia pięciu wartościowych, niezbyt obfitych dań. Każde z nich z dodatkiem świeżych warzyw lub owoców. Dzięki temu dostarczymy organizmowi stałych dawek energii, witamin i minerałów, przez co zadbamy o odporność. Ponadto posiłki powinny być możliwie najbardziej urozmaicone, dzięki czemu dostarczą wszystkich potrzebnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Oprócz warzyw i owoców, należy zadbać, by w codziennej diecie obecne było białko pełnowartościowe, ciemne pieczywo, jogurty, niektóre przyprawy (zioła) zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia.
Zachęcamy do oglądania wykładu i ufamy, że bardzo cenne uwagi dietetyczki pozwolą nam lepiej znieść trudy reżimu sanitarnego oraz  uzmysłowią nam wszystkim jak ważna jest profilaktyka i właściwe odżywianie w dzisiejszym trudnym okresie.

Link do wykładu :
http://youtu.be/HHtz2RBKs-Q


Liczba wyświetleń: 779
Aktualności
Inne
Kultura
Oświata
Sport i turystyka
Biznes
Widżet Dostępności
Rozmiar Tekstu
1 Rozmiar Tekstu
Ustawienia tekstu
1 Odstęp między wierszami
1 Odstęp między paragrafami
1 Odstęp między literami
1 Odstęp między słowami
Czytelność tekstu
Wyrównanie tekstu
Filtry
Pomocne